Sposób przygotowania:
Risotto z kurczakiem i jarmużem
Zaczynamy od przygotowania jarmużu. Wycinamy z jarmużu grube nerwy i dzielimy na mniejsze kawałki po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Jarmuż wyjmujemy z wody i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia. Z ugotowanych udek kurczaka obieramy mięso i kroimy na mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone mięso kurczaka, przyprawiamy ostrą papryką w proszku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażamy mięso ok. 5 min. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wsypujemy ryż, który smażymy na wysokim ogniu ciągle mieszając ok. 2 min. Następnie do ryżu dodajemy kurkumę i podlewany małymi porcjami bulionu drobiowego. Gdy ryż wchłonie już cały bulion, wrzucamy do niego podsmażone mięso kurczaka i jarmuż. Całość doprawiamy wedle potrzeby pieprzem oraz solą i prużymy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Pomidory kroimy w plastry, układamy na talerze i wykładamy obok ciepłe risotto. Tak przygotowane danie podajemy na ciepło. SMACZNEGO!