edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Jarzębinowy chutney do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Aromat czosnku, trochę pikanterii, lekka goryczka jarzębiny przełamana słodyczą rodzynek. Jak dla mnie - przysmak dla koneserów

Jarzębinowy chutney do mięs Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzębinowy chutney do mięs

 

  • 50 dag owoców jarzębiny – obranych z szypułek, dokładnie umytych i przemrożonych przez co najmniej 2 doby
  • jabłek – waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych – u mnie mieszanka szarej renety i cortlanda
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 10 dag drobnych rodzynek
  • 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego

 

Sposób przygotowania:

Jarzębinowy chutney do mięs
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroiłam w drobniutką kosteczkę, wymieszałam z zamrożoną jarzębiną. 2/3 owoców przesypałam do rondla, wymieszałam ze szklanką cukru i 1/3 szklanki wody. Dusiłam pod przykryciem około 1,5 godziny dość często mieszając. Po tym czasie przetarłam przez gęste sito, pozostałe na sicie pestki i skórki wyrzuciłam.

Do przecieru wsypałam pozostawione wcześniej owoce, rodzynki, utarty korzeń imbiru, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w proszku. Dusiłam jeszcze około 25 minut, aż owoce jarzębiny zmiękły, a kawałeczki jabłek zrobiły się szkliste.

Pod koniec dokwasiłam octem, dobrze wymieszałam i szybko przełożyłam do umytych, wyparzonych, suchych słoiczków. Zakręciłam je i odstawiłam na kilka minut do góry dnem. Następnie słoiczki odwróciłam i pozwoliłam im spokojnie wystygnąć. Z podanej ilości składników wyszły mi 3 słoiczki po 200 ml, jeden 250 ml, i pozostała jeszcze łyżka do skosztowania. Przygotowując jarzębinę opierałam się na przepisie Pyzy.
Jarzębinowy chutney do mięs
Dwie trzecie owoców wymieszałam z cukrem.
Jarzębinowy chutney do mięs
Rozgotowane owoce przetarłam przez gęste sito.
Jarzębinowy chutney do mięs
Do przecieru dodałam resztę owoców i przyprawy.
Jarzębinowy chutney do mięs
Gotowy sos doprawiłam do smaku octem winnym.