mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Duszone warzywa z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie, niskokaloryczne, zdrowe danie z warzyw, rabarbaru i ryżu

Duszone warzywa z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone warzywa z rabarbarem

 

  • 40 dag selera korzeniowego
  • 40 dag marchewki
  • sól
  • mielony imbir
  • mielona słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru do smaku (zależy od tego jak kwaśny jest rabarbar)
  • oliwa do smażenia
  • 15 dag rabarbaru
  • ryż z curry jako dodatek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Duszone warzywa z rabarbarem
Rabarbar myję, obieram i kroję w niewielkie kawałki. Marchewkę obieram, płuczę i kroję w plasterki. Seler obieram, płuczę i kroję w cienkie słupeczki. Czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Do podsmażonego czosnku dodaję pokrojony seler i marchewkę, posypuję całość solę, mielonym imbirem, cukrem i słodką papryką. Mieszam wszystko i smażę 2 minuty na dużym ogniu. Wlewam 1/3 szklanki wody, zmniejszam ogień, po czym duszę pod przykryciem aż warzywa będą chrupkie. Wtedy dodaję do nich pokrojony rabarbar, mieszam. Od tego momentu duszę ok. 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie. Ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku. Gorące warzywa z rabarbarem wykładam na talerz i podaję z ugotowanym ryżem curry. Posypuję posiekana natką pietruszki.
Duszone warzywa z rabarbarem
Marchewkę obieram, kroję w plastry, seler w słupki
Duszone warzywa z rabarbarem
Rabarbar myję, kroję w niewielkie kawałki
Duszone warzywa z rabarbarem
Do podsmażonych warzyw dodaję rabarbar pokrojony
Duszone warzywa z rabarbarem
Danie wykładam na talerz, posypuję natką pietruszki

Tagi:

ryż