Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kuskus z zielonymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie w przygotowaniu danie z kaszy kuskus i zielonych warzyw. Dobre na ciepło i na zimne, np jako lunch do pracy

Kuskus z zielonymi warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kuskus z zielonymi warzywami

 

  • 150 g kuskusu
  • 0,5 brokuła
  • 200 g zielonego groszku
  • 1 cukinia
  • sól i pieprz do smaku
  • ok 300-350 ml bulionu
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Kuskus z zielonymi warzywami
Groszek wrzucić na osolony wrzątek, gotować 3 minuty, odcedzić. Brokuł wrzucić na wrzątek, gotować 5 minut, odcedzić. Podzielić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w kawałki, wrzucić na rozgrzane masło klarowane, smażyć aż lekko zmięknie. Następnie dodać groszek, brokuł i wymieszać.

Dusić chwilę razem, doprawić lekko solą i pieprzem. Kuskus zalać wrzącym bulionem, ok 1 cm ponad powierzchnię kaszy, przykryć.

Po 5 minutach przemieszać, dodać gorące warzywa, doprawić ewentualnie do smaku.
Kuskus z zielonymi warzywami
Groszek wrzucić na osolony wrzątek, gotować 3 minuty, odcedzić.
Kuskus z zielonymi warzywami
Brokuł wrzucić na wrzątek, gotować 5 minut, odcedzić. Podzielić na mniejsze kawałki.
Kuskus z zielonymi warzywami
Cukinię pokroić w kawałki, wrzucić na rozgrzane masło klarowane, smażyć aż lekko zmięknie.
Kuskus z zielonymi warzywami
Następnie dodać groszek, brokuł i wymieszać. Dusić chwilę razem, doprawić lekko solą i pieprzem.