Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jarzynowa ,,Pingwin w lodówce „ :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gwoli wyjaśnienia nazwy. Na w lodówce stoją sobie dwa pingwiny.To taki dowcip- jak już nie ma nic w lodówce to choć pingwin po niej lata

Jarzynowa ,,Pingwin w lodówce „ :

Składniki:

Jarzynowa ,,Pingwin w lodówce „ :

 

  • 1 udko z kurczaka
  • ¼ paczki mieszanki warzywnej na zupę ( najlepiej 7 składnikowej )
  • ¼ puszki kukurydzy konserwowej
  • ¼ puszki groszku konserwowego
  • ½ puszki drobnej fasolki w sosie własnym ( z puszki )
  • kilka różyczek brokułu - rozdrobnione
  • kawałek brukwi pokrojonej w słupki
  • kawałek ogórka pokrojonego w pół plasterki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • przyprawa do zup ( Vegeta, Jarzynka, bulion drobiowy Knorra lub inny )
  • mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa ,,Pingwin w lodówce „ :
Udko, warzywa ( mieszankę, kukurydze, groszek, fasolkę, brokuł, brukiew włożyć do garnka i zalać wodą. gotować 45 minut. Jednocześnie obrać i pokroić ziemniaki. Zalać osoloną wodą i ugotować. Odcedzić. Zrobić puree z dodatkiem masła. Trzymać w cieple. Cebule pokroić w piórka i zezłościć na oleju. Z gotowej zupy wyjąc mięso. Do zupy dodać koperek i śmietankę . Doprawić przyprawą do zup i mielonym pieprzem. Z puree ziemniaczanego zrobić 2 kulki. Ułożyć na środku talerza, oblać gorącą zupą. Na wierzch każdej kulki puree położyć porcję podsmażonej cebulki. Można obrane ze skórek, kości i chrząstek mięso włożyć do zupy, lub użyć je na pierogi, paszteciki, jako farsz do naleśników itp. Zamiast mieszanki warzywnej można oczywiście użyć włoszczyzny – zasada jest taka że im więcej rodzajów warzyw się użyje tym zupa jest smaczniejsza .