Sposób przygotowania:
Jarzynowa ,,Pingwin w lodówce „ :
Udko, warzywa ( mieszankę, kukurydze, groszek, fasolkę, brokuł, brukiew włożyć do garnka i zalać wodą. gotować 45 minut. Jednocześnie obrać i pokroić ziemniaki. Zalać osoloną wodą i ugotować. Odcedzić. Zrobić puree z dodatkiem masła. Trzymać w cieple. Cebule pokroić w piórka i zezłościć na oleju. Z gotowej zupy wyjąc mięso. Do zupy dodać koperek i śmietankę . Doprawić przyprawą do zup i mielonym pieprzem. Z puree ziemniaczanego zrobić 2 kulki. Ułożyć na środku talerza, oblać gorącą zupą. Na wierzch każdej kulki puree położyć porcję podsmażonej cebulki. Można obrane ze skórek, kości i chrząstek mięso włożyć do zupy, lub użyć je na pierogi, paszteciki, jako farsz do naleśników itp. Zamiast mieszanki warzywnej można oczywiście użyć włoszczyzny – zasada jest taka że im więcej rodzajów warzyw się użyje tym zupa jest smaczniejsza .
Pyza
Pysznej zupy!!!
Babciagramolka
Bo to jest tak . Jak w lodówce są resztki ( np warzyw ) to znaczy ze pingwiny lataja po niej . A jak sie z tych resztek robi zupę to znaczy ze to jest zupa pod patronatem pingwinów czyli ,, Zupa pingwin w lodówce " - taki dowcip rodzinny