Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jarzynówa z makaronem orzo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

gęsta, smaczna i pożywna zupa

Jarzynówa z makaronem orzo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynówa z makaronem orzo

 

  • ok. 1 litra wywaru z kaczych kości
  • 6 łyżek makaronu orzo
  • 1 marchewka
  • 1 nieduża cukinia zielona
  • po ok. 1/3 strąka papryki czerwonej i żółtej
  • kawałek pora, ok. 8 cm
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 1/3 szk. śmietany do zup
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • do smaku - sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Jarzynówa z makaronem orzo
Jarzyny oczyść, umyj i rozdrobnij. Cukinii nie obieraj, pokrój tylko w dużą kostkę. Marchewkę i obie papryki w nieco mniejszą. Pora potnij w pół plasterki. Wywar zagotuj - ja ugotowałam go wcześniej na pozostałościach po wytrybowaniu kaczej tuszy na pieczeń. Gdy płyn się zagotuje dorzuć do niego marchew i makaron. Gotuj aż będą al'dente. W tym czasie na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pozostałe warzywa - smaż kilka chwil aż stracą surowość a następnie dodaj je do garnka z wywarem. Gotuj wszystko razem jeszcze tylko chwilę. Śmietankę wymieszaj z odrobiną gorącej zupy i szczyptą soli żeby ją zahartować - przelej do zupy. Dopraw do smaku i na sam koniec dodaj zieleninę, a;e już nie gotuj dalej. Podawaj zaraz po ugotowaniu bo jeśli odstawisz zupę na dłużej to makaron w niej się rozklei a całość za bardzo zgęstnieje.
Jarzynówa z makaronem orzo
warzywa oczyść i pokrój na kawałki - cukinię grubo a resztę drobniej
Jarzynówa z makaronem orzo
zagotuj wywar z kaczki i najpier podgotuj w nim marchewkę i makaron
Jarzynówa z makaronem orzo
w między czasie podsmaż resztę warzyw na maśle i dopiero takie dodaj do zupy
Jarzynówa z makaronem orzo
na koniec zabiel zupę zahartowaną śmietanką