PannaAmatorka

PannaAmatorka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Jarzynowa zupa śmieciowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jarzynowa zupka do której można wrzucić wszystko co ma się pod ręką

Jarzynowa zupa śmieciowa

Składniki:

Jarzynowa zupa śmieciowa

 

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa zupa śmieciowa
Podstawą zupy jest rosół. Oczywiście możemy iść na łatwiznę i jako bazy użyć bulionu z kostki, jednakże zupka przygotowana na prawdziwym rosołku jest o niebo lepsza :) Rosół musi być dość słony. Przygotowujemy warzywa: Wszystkie myjemy i te, które tego potrzebują obieramy ze skórki. Ziemniaki kroimy na półplasterki o grubości ok 0,5 cm. marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki, fasolkę kroimy na około 4 cm kawałki Kapustę szatkujemy drobno. Następnie do delikatnie gotującego się rosołu dorzucamy po kolei: ziemniaki, kilka minut później marchewkę i pietruszkę, następnie fasolkę i kalafiora. Podczas gotowania do miękkości warzyw obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoty kolor na maśle. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy kapustę- potrzebuje ona dosłownie dwóch minut by się ugotować. Następnie dodajemy usmażoną cebulkę, zupkę zabielamy śmietaną. Na końcu dodajemy pieprz do smaku. Gdy zupa się zagotuje wyłączamy palnik i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Zupa nazywa się śmieciowa, ponieważ można do niej dodać wszystko co ma się pod ręką. Na przykład brukselkę, brokuła, korzeń selera itp. Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach od przyrządzenia.