pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Jasny piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ten piernik jest naprawdę bardzo dobry, polecam

Jasny piernik

Składniki:

Jasny piernik

 

  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 11 jajek
  • 2 łyżki sody
  • 3 łyżki wody
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawa do piernika
  • cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:

Jasny piernik
Białka oddzielić od żółtek, a następnie białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z cukrem i utrzeć. Następnie wlać do nich olej i miód. Nadal ucierać. Sodę rozrobić w wodzie. Dodać do masy. Następnie dodać wymieszane: mąkę, przyprawę do piernika oraz na sam koniec rozrobioną pianę z białek. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfannę i piec ok. 40-50 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.