aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, zdrowe, łatwe danie jednogarnkowe dla całej rodziny, które przygotujesz w mniej niż 30 minut :)

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą

Składniki:

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą

 

  • 6 średnich ziemniaków (wstępnie podgotowanych, lub z dnia poprzedniego)
  • puszka ciecierzycy
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku z cebulką
  • szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • kilka suszonych pomidorów (5-6 sztuk)
  • łyżka oliwy
  • odrobina wody ( ok 1/2 szklanki)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie parmezan do podania

Sposób przygotowania:

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą

ETAP 1:

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą
najlepiej pokroić je w 2cm talarki, które następnie podzielić na 4 części

Ziemniaki podgotować krótko w gorącej, osolonej wodzie. Wyjąć z wody, pokroić w mniejsze kawałki

ETAP 2:

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą
Przyrumienić na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem

Następnie rozgrzać odrobinę oliwy w garnku z grubym dnem. Cebulki z pęczka szczypiorku drobo posiekać.

ETAP 3:

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą
Ziemniaki nie powinny się rozpadać, dzięki temu, że nie zostały do końca ugotowane

Do zrumienionej cebulki dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki, chwilę podsmażamy wszystko razem delikatnie mieszając. Dusić razem kilka minut (ok 5-6)

ETAP 4:

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą
Podczas mieszania uwaga żeby nie zrobić z ciecierzycy papki, lepiej wygląda i smakuje taka w całych ziarnach

Po kilku minutach dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki, ponownie mieszamy.

Podlewamy wszystko wodą, dusimy ok 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu

ETAP 5:

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą
Pomidory kroimy mniej więcej tak drobno jak szczypiorek i jakiego rozmiaru jest kukurydza. Uwaga żeby nie przesadzić z ich ilością, bo potrafią zdominować danie.

Następnie dodać odsączoną z wody kukurydzę, posiekane pomidory i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać

ETAP 6:

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą
Uwaga, żeby śmietany nie było za dużo. Ma być jej tylko tyle, żeby połaczyła razem wszystkie składniki

Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę lub jogurt i wszystko ponownie mieszamy

ETAP 7:

Jednogarnkowe danie z ziemniakami i ciecierzycą
Pieprzu nie żałujemy, suszone pomidory dają kwaśny posmak, kukurydza z kolei jest słodka, tak więc przyda się ostrzejsza nuta :)

Na koniec doprawiamy solidną porcją soli i pieprzu. Po wyłożeniu na talerz proponuję posypać jeszcze startym parmezanem i świeżym szczypiorkiem.


Tagi:

danie