Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków i selera
Wlewamy do rondelka mleko, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ziemniaki i seler obieramy, kroimy na kawałki o grubości około pół centymetra i wrzucamy do naczynia do zapiekania. Polewamy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i solą. Mieszamy. Następnie zalewamy warzywa mlekiem i śmietaną.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy zapiekankę i pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy naczynie, obkładamy danie plastrami żółtego sera i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Ziemniaki i seler obieramy, kroimy na kawałki o grubości około pół centymetra i wrzucamy do naczynia do zapiekania. Polewamy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i solą. Mieszamy. Następnie zalewamy warzywa mlekiem i śmietaną.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy zapiekankę i pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy naczynie, obkładamy danie plastrami żółtego sera i zapiekamy jeszcze 10 minut.