Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Zapiekanka z ziemniaków i selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taka zapiekanka z ziemniaków i selera, zapieczona z żółtym serem to dobry pomysł na kolację na ciepło.

Zapiekanka z ziemniaków i selera Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków i selera

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków i selera
Wlewamy do rondelka mleko, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ziemniaki i seler obieramy, kroimy na kawałki o grubości około pół centymetra i wrzucamy do naczynia do zapiekania. Polewamy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i solą. Mieszamy. Następnie zalewamy warzywa mlekiem i śmietaną.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy zapiekankę i pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy naczynie, obkładamy danie plastrami żółtego sera i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Zapiekanka z ziemniaków i selera
Wlewamy do rondelka mleko, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy.
Zapiekanka z ziemniaków i selera
Ziemniaki i seler obieramy, kroimy na kawałki o grubości około pół centymetra i wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Zapiekanka z ziemniaków i selera
Wyjmujemy naczynie, obkładamy danie plastrami żółtego sera i zapiekamy jeszcze 10 minut.