Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Delikatne mięso w słodkawej marynacie, cieciorka i pomidorki koktajlowe. Smaczne danie z piekarnika, przy którym nie ma dużo pracy. Można podać z ziemniakami, ale ciecierzyca jest na tyle syta, że nie jest to konieczne.

Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami

 

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 150g ciecierzycy
  • ok 400 g pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

MARYNATA:

  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny
  • parę gałązek tymianku

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami

ETAP 1:

Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami koktajl
Składniki marynaty umieścić w dużej misce.

Cieciorkę zalać zimną wodą i odstawić na dobę. Po czym ugotować do miękkości, czyli około 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i dokładnie połączyć.

ETAP 2:

Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami koktajl
Podudzia wymieszać dokładnie w marynacie.

Oczyszczone podudzia wrzucić do marynaty i wymieszać tak, aby przyprawy obkleiły mięso. Odstawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

ETAP 3:

Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami koktajl
Ugotowaną cieciorkę dodać do zamarynowanego mięsa.

Dodać ugotowaną i odsączoną cieciorkę. Wymieszać.

ETAP 4:

Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami koktajl
Mięso z cieciorką włożyć do naczynia bez przykrywki.

Mięso z cieciorką wyłożyć do naczynia do zapiekania. Większość cieciorki powinna znaleźć się pod lub między mięsem. Wyłożyć pomidorki koktajlowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C bez przykrycia. Piec przez ok 1,5 godz. Kontrolując czy pomidorki za bardzo nie będą się przypiekać. Gotowe danie posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)