peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Jeleń pieczony z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna pieczona dziczyzna na rodzinne uroczystości i Święta

Jeleń pieczony z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jeleń pieczony z warzywami

 

  • 2 kg mięsa z jelenia

 

  • 4-5 plastrów słoniny (0,5 cm grubości)

 

  • 2-3 średnie marchewki

 

  • 2-3 średnie pietruszki

 

  • 1 duża cebula

 

 

 

 

  • kolendra

 

 

 

  • chilli

 

  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Jeleń pieczony z warzywami
Na trzy dni przed pieczeniem mięso jelenia myjemy i osuszamy. Trzy ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy (wg własnych upodobań) i ta mieszanką nacieramy dokładnie mięso, a następnie wkładamy do naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Po trzech dniach mięso układamy na kratce w naczyniu do pieczenia ( u mnie blacha do pieczenia mięs). Na dno naczynia wlewamy przynajmniej 0,5 szklanki wody. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry - układamy kilka na wierzchu mięsa. Następnie na mięsie układamy plastry słoniny. Marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy i myjemy. Marchewkę z pietruszką kroimy w talarki i razem z pozostałą cebulą układamy wokół mięsa. Dodajemy też ząbki czosnku. Pieczemy pod przykryciem - przez pierwszą godzinę w temperaturze około 250 stopni, przez kolejną godzinę 180 stopni. Uwaga: Jeśli nie macie blachy z kratką, możecie na spodzie naczynia ułożyć plastry słoniny.
Jeleń pieczony z warzywami
Jeleń pieczony z warzywami - pyszna pieczona dziczyzna
Jeleń pieczony z warzywami
Jeleń pieczony z warzywami - pyszna pieczona dziczyzna

Tagi:

mięso