elvis

elvis

Kucharz
[Przepisów: 7]

Jelonek Natalki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie bardzo dobre na specjalne okazje,kiedy odwiedzaja nas goscie,ktorym chcemy pokazac jak bardzo sa wazni i ze sa specjalnymi goscmi:))

Jelonek Natalki

Składniki:

Jelonek Natalki

 

 

Sposób przygotowania:

Jelonek Natalki
Stek Jelonka jak kazde mieso zaliczajace sie do gatunku dziczyzny najlepiej jest natrzec czosnkiem,i przyprawami dzien wczesniej co pozwoli nadac mu bardziej wyrazisty smak i aromat. Tak wiec robimy z naszym stekiem.Formujemy go w kasztalcie kola czy owalu( Mozna sobie pomodz spinajac boki bekonem (Tak jak sie to robi przy slynnym steku tornado) Tak zabejcowany stek zostawiamy na kilka godzin w lodowce. Na rozgrzana patelnie wlewamy oliwe z oliwek i smazymy nasego jelonka z wszystkich stron.Jesli zwijamy bekonem to bekon oczywiscie tez powinien zaznac smazenia.W miedzy czasie obgotowujemy fasolke,ktora nastepnie lekkopodsmazamy na m,aselku z odrobina czosnku.Sos pieczeniowy mieszamy z winem pol na pol i dodajemy tymianek gotujemy na malym ogniu do zmniejszenia objetosci i uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ziemniaki mieszamy z chrzanem na jedna porcje ok 3/4 malej lyzeczki. Wszystko juz gotowe i wystarczy zaserwowac goscia.. Do zrobienia tego dania zostalem zainspirowany przez moja kolezanke Natalie, ktora nie dos ze lubi fasolke to jeszcze i Jelonki.

Tagi:

sosy