Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Jesienna surówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna przystawka do ryby, mięsa i wędlin.

Jesienna surówka

Składniki:

Jesienna surówka

 

  • kapusta biała - 30 dag
  • marchew - 20 dag
  • jabłka - 20 dag
  • papryka czerwona - 15 dag
  • ogórek sałatkowy - 15 dag
  • oliwa lub olej - 50 ml
  • cukier - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • sok z cytryny - 3 - 6 łyżek
  • ew. natka , koperek

 

Sposób przygotowania:

Jesienna surówka
Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści,umyć, osaczyć i poszatkować w makaronik,posolić, lekko wygnieść drewnianą łyżką i odstawić. Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na jarzynówce. Ogórek dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobne słupki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne , włożyć do lekko zakwaszonej wody, i zetrzeć na jarzynówce. Kapustę odcisnąć z wytworzonego po posypaniu solą soku, dokładać do niej pozostałe składniki, wymieszać, dodać przyprawy, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać. Przełożyć do salaterki przyozdobić i wstawić na kilka minut do lodówki aby się schłodziła.