jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1929]

Jesienna tarta z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli mowa o jesiennych smakach i złocistych kolorach na talerzu, to zawsze mam na myśli dynię. Jej obecność w mojej, jesiennej kuchni jest obowiązkowa.

Jesienna tarta z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna tarta z dynią

CIASTO

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżeczka tymianku,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • ok 1/3 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • 125 gram margaryny,
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • Natka pietruszki do podania,
  • Około 4 dag sera żółtego do posypania

NADZIENIE

  • 350 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • Około 400 gram dynii,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 6 dag żółtego sera,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 jajka,
  • Sól, pieprz, tymianek, papryka do smaku,
  • Olej,
  • Mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Jesienna tarta z dynią

ETAP 1

Jesienna tarta z dynią
przygotowujemy składniki ciasta kruchego

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta.


Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do połączenia w dłoniach. Gotowe ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce. Między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Jesienna tarta z dynią
Formę wykładamy schłodzonym ciastem

Schłodzone ciasto wałkujemy. Gotowym wykładamy dno i boli formy (wcześniej natłuszczonej). Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

ETAP 3

Jesienna tarta z dynią
Wnętrze tarty wypełniamy nadzieniem mięsno- dyniowym

Na tak przygotowane wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Tarte pieczemy około 45 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia jej wierzch posypujemy startym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.

ETAP 4

Jesienna tarta z dynią
Na zrumienionej cebuli przysmażamy mięso mielone

NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją na niewielkiej ilości oleju. Do gotowej dodajemy mięso. Całość smażymy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie smażenia mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe delikatnie studzimy.

ETAP 5

Jesienna tarta z dynią
Razem przysmażamy delikatnie paprykę oraz dynię

Na oddzielnej patelni delikatnie obsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w grubą kostkę dynią. Warzywa doprawiamy do smaku solą i tymiankiem.
Pietruszkę siekamy. Jajka łączymy z śmietaną i startym serem.

ETAP 6

Jesienna tarta z dynią
Łączymy przygotowane składniki nadzienia

Tak przygotowane składniki mięso, warzywa i spoiwo łączymy razem. Nadzienie doprawiamy ostatecznie do smaku i wykładamy na przygotowane ciasto kruche. Pieczemy tarte.