Sposób przygotowania:
Jesienna tarta z dyniąETAP 1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta.
Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do połączenia w dłoniach. Gotowe ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
Schłodzone ciasto wałkujemy. Gotowym wykładamy dno i boli formy (wcześniej natłuszczonej). Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
ETAP 3
Na tak przygotowane wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Tarte pieczemy około 45 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia jej wierzch posypujemy startym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
ETAP 4
NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją na niewielkiej ilości oleju. Do gotowej dodajemy mięso. Całość smażymy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie smażenia mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe delikatnie studzimy.
ETAP 5
Na oddzielnej patelni delikatnie obsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w grubą kostkę dynią. Warzywa doprawiamy do smaku solą i tymiankiem.
Pietruszkę siekamy. Jajka łączymy z śmietaną i startym serem.
ETAP 6
Tak przygotowane składniki mięso, warzywa i spoiwo łączymy razem. Nadzienie doprawiamy ostatecznie do smaku i wykładamy na przygotowane ciasto kruche. Pieczemy tarte.
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki