Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Tarta z dynią, żurawiną i kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Bardzo smaczna i pożywna wytrawna tarta na kruchym spodzie z dynią, żurawiną i kurczakiem.

Tarta z dynią, żurawiną i kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z dynią, żurawiną i kurczakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z dynią, żurawiną i kurczakiem
Składniki na ciasto kruche posiekać nożem i szybko zagnieść. Wyłożyć ciastem formę do tarty (średnica 26cm) i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie wyjąć formę, ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15minut. Miąższ dyni pokroić w kostkę, oprószyć solą, polać oliwą z oliwek i dusić aż zmięknie. Fileta z kurczaka również pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i krótko podsmażyć. Dodać siekany tymianek. Jajko roztrzepać trzepaczką dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i wymieszać. Na podpieczoną tartę wyłożyć kurczaka, połowę usmażonej dyni i żurawinę. Zalać śmietaną i wyłożyć drugą połowę dyni. Piec w temperaturze 200*C przez 30-40 min. Smacznego!
Tarta z dynią, żurawiną i kurczakiem
Zagnieść szybko kruche ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.
Tarta z dynią, żurawiną i kurczakiem
Pokrojony w kostkę filet oprószyć przyprawą i krótko podsmażyć.
Tarta z dynią, żurawiną i kurczakiem
Dynię pokroić w kostkę i dusić na patelni.
Tarta z dynią, żurawiną i kurczakiem
Na podpieczoną tartę wyłożyć kurczaka, połowę dyni i żurawinę.