Sposób przygotowania:
Tarta z dynią, żurawiną i kurczakiem
Składniki na ciasto kruche posiekać nożem i szybko zagnieść. Wyłożyć ciastem formę do tarty (średnica 26cm) i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie wyjąć formę, ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15minut. Miąższ dyni pokroić w kostkę, oprószyć solą, polać oliwą z oliwek i dusić aż zmięknie. Fileta z kurczaka również pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i krótko podsmażyć. Dodać siekany tymianek. Jajko roztrzepać trzepaczką dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i wymieszać. Na podpieczoną tartę wyłożyć kurczaka, połowę usmażonej dyni i żurawinę. Zalać śmietaną i wyłożyć drugą połowę dyni. Piec w temperaturze 200*C przez 30-40 min. Smacznego!
Ewa