mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Tarta z dynią i kanią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta z sowami inaczej zwane kaniami i dynią. Polecam bo jest syta, można się najeść i do tego smaczna. Jestem miłośniczką tych grzybów które można podawać nie tylko jako kotlety.

Tarta z dynią i kanią

Składniki:

Tarta z dynią i kanią

 

  • spód tarty:

 

 

  • farsz:
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1/2 dyni Hokkaido
  • 2 kanie
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 3 pomidorki śliwkowe
  • 3 pomidorki koktajlowe żółte
  • masło klarowane
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Tarta z dynią i kanią

ETAP 1:

Tarta z dynią i kanią
mąka mjasło zimne żółtka kurkuma przyprawy

Do miski przekładam masło zimne, dodaję mąkę, żółtka, sól, kurkumę, wodę zimną, przyprawy i całość kroję nożem potem zagniatam szybko. Wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie smaruję formę tarty. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia , przekładam do formy, ugniatam palcami, nakłuwam nożem i wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut góra dół.

ETAP 2:

Tarta z dynią i kanią
dynia pokrojona ułozona na papierze na blaszce

Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na blaszce na papierze. Wstawiam do piekarnika razem ze spodem tarty.

ETAP 3:

Tarta z dynią i kanią
kanie przesmażone na oleju na patelni dosłownie chwilę

Kanię przesmażam na oliwie, solę, pieprzę. Jednego grzyba kroję w paski, drugiego smażę w całości

ETAP 4:

Tarta z dynią i kanią
farsz tarty jajka jogurt grecki sól pieprz przyprawa

Do miski wbijam jajkba, dodaję jogurt, sól, pieprz,przyprawę do ziemniaków i mieszam. Na podpieczoną tartę wystudzoną wylewam 2/3 masy jajecznej, układam grzyby, dynię, pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną i zalewam resztą masy jajecznej. Posypuję natką. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 25 minut aż się zetnie..