Sposób przygotowania:
Pyszna tarta z dynią
CIASTO: Składniki na spód tarty umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto. Schładzamy około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim przygotowaną formę na tarte.
NADZIENIE: Dynie kroimy w kostkę. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, oprószamy morską solą i tymiankiem i chwilkę pieczemy (około 10 minut). Po wyjęciu studzimy. Na wyłożone ciasto kruche układamy przestudzoną, podpieczoną dynię. W dalszej kolejności układamy pokrojony w kostkę ser feta. Następnie układamy przekrojone na połówki pomidorki i oliwki. Całość zalewany spoiwem. Aby go przygotować miksujemy jajko ze śmietaną. Przed pieczeniem wierzch posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C. Podajemy na ciepło oprószoną pokrojoną bazylią.
NADZIENIE: Dynie kroimy w kostkę. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, oprószamy morską solą i tymiankiem i chwilkę pieczemy (około 10 minut). Po wyjęciu studzimy. Na wyłożone ciasto kruche układamy przestudzoną, podpieczoną dynię. W dalszej kolejności układamy pokrojony w kostkę ser feta. Następnie układamy przekrojone na połówki pomidorki i oliwki. Całość zalewany spoiwem. Aby go przygotować miksujemy jajko ze śmietaną. Przed pieczeniem wierzch posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C. Podajemy na ciepło oprószoną pokrojoną bazylią.