jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pyszna tarta z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wszystko co z dynią zasługuje jak dla mnie na uznanie, gdyż uwielbiam jej smak i kolor. Tarte można także wzbogacić dodatkiem kiełbasy lub podsmażonymi kawałkami piersi z kurczaka.

Pyszna tarta z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszna tarta z dynią

 

  • Tarta o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 220 dag mąki,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki wody,
  • Świeżo mielona ziołowa sól (do smaku),
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg miąższu dyni,
  • Około 120-150 g sera feta,
  • Około 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • Kilka zielonych oliwek (6-7),
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Tymianek,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • 1 duże jajko,
  • 1 duża łyżka śmietany,
  • Świeżę listki bazylii do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pyszna tarta z dynią
CIASTO: Składniki na spód tarty umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto. Schładzamy około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim przygotowaną formę na tarte.

NADZIENIE: Dynie kroimy w kostkę. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, oprószamy morską solą i tymiankiem i chwilkę pieczemy (około 10 minut). Po wyjęciu studzimy. Na wyłożone ciasto kruche układamy przestudzoną, podpieczoną dynię. W dalszej kolejności układamy pokrojony w kostkę ser feta. Następnie układamy przekrojone na połówki pomidorki i oliwki. Całość zalewany spoiwem. Aby go przygotować miksujemy jajko ze śmietaną. Przed pieczeniem wierzch posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C. Podajemy na ciepło oprószoną pokrojoną bazylią.
Pyszna tarta z dynią
Pokrojoną dynie przekładamy na blaszkę, przyprawiamy i zapiekamy
Pyszna tarta z dynią
Składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy
Pyszna tarta z dynią
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną formę.
Pyszna tarta z dynią
na ciasto wykładamy składniki nadzienia. Zalewamy spoiwem