Sposób przygotowania:
Jesienna zapiekanka makaronowa
Grzyby rozmrozić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę wraz z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Zeszklić. Dodać kawałki grzybów i dusić około 5-7 minut. W między czasie sprawić i pokroić paprykę w słupki o długości 2-2,5 cm. Dodać do rondla i dusić kolejne 5 minut. Z kiełbasy zdjąć osłonkę i pokroić ją w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka i dusić całość jeszcze 10-12 minut. W między czasie doprawić do smaku sola, pieprzem oraz ziołami. Na koniec dodać ketchup i zagotować. Zdjąć z ognia. Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić. Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem i wyłożyć połowę makaronu. Na wierzchu ułożyć połowę mieszanki grzybowo- mięsnej. Marchewkę obrać i za pomocą skrobaczki do warzyw pokroić na cieniutkie wstążki. Wstążki ułożyć na mieszance grzybowo-mięsnej. Nałożyć znów makaron i mieszankę. Ser pokroić na paski i ułożyć na zapiekance. Zapiekać w 180-190 st około 20-25 minut. Smacznego!
zbysiowa
monikaT83