Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Sernik ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki pyszny sernik mi wyszedł. Aksamitna masa serowa, pysznie upieczone śliwki i aromatyczny cynamon, na koniec chrupiące migdały. Śliwki i cynamon to doskonałe połączenie.

Sernik ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałów

Składniki:

Sernik ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałów

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik (u mnie gotowy w wiadereczku)
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 15 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • około 50 dag śliwek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • cynamon mielony według uznania

Sposób przygotowania:

Sernik ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałów
1. Masa serowa:

Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i dokładnie miksujemy.

2. Do pieczenia:

Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na masie serowej skórką do spodu. Posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi.

3. Pieczenie:

Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja zawsze sernik studzę w piekarniku, a potem zimny wstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dobrze wystudzony i stężony sernik będzie się ładnie kroił.

4. Podanie:

Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 23 cm.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Sernik można pokroić na około 16 porcji.

Użyłam sera z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.