gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 967]

Ciasto jogurtowe z masą śmietankową i krówką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste ciasto jogurtowe przełożone masą śmietankową i masą krówkową. Idealne ciasto na niedzielę. Polecam.

Ciasto jogurtowe z masą śmietankową i krówką

Składniki:

Ciasto jogurtowe z masą śmietankową i krówką

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka masła.

Masa śmietankowa;

Masa krówkowa

  • 510 g masy krówkowej w puszce.

Dodatkowo;

  • Cukier puder.

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z masą śmietankową i krówką
Ciasto; 

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia . D o drugiej miski wlewamy jogurt grecki, olej, jajka i masło, łączymy ze sobą. Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. 

Do okrągłej blaszki (24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką wylewamy ciasto i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.  

Studzimy i kroimy wzdłuż na pół. 

Masa śmietankowa; 

Śmietanę ubijamy na sztywno. 

Żelatynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do masy i mieszamy. 

Spód ciasta smarujemy masą krówkową. 

Następnie wykładamy masę śmietankową. 

Przykrywamy ciastem. 

Posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego ;)

Tagi:

deser ciasto