Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne sezonowe ciasto. Idealne na jesienny podwieczorek. Można podać z kubkiem mleka lub gorącej herbaty. Ciasto idealne, maślane, pachnące owocami i cynamonem. Płatki migdałowe i kruszonka to doskonałe połączenie. To ciasto jest idealne.

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką

Kruszonka:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła 82 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką

Wykonanie kruszonki:

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką
Z podanych składników wykonujemy kruszonkę maślaną.

Kruszonka: Zimne masło, cukier i mąkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną grudki.

Kruszonkę wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.

Wykonanie ciasta:

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy do foremki.

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.

Do pieczenia:

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką
Na ciasto wykładamy pozostałe składniki, śliwki, kruszonkę.

Do pieczenia: Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół.

Następnie układamy je na cieście skórką do dołu, oprószamy cynamonem według uznania i posypujemy kruszonką.

Do pieczenia:

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką
Następnie na kruszonkę wysypujemy płatki migdałowe.

Do pieczenia: Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczenie i podanie:

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką
Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia się, studzimy, kroimy i podajemy.

Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone ciasto studzimy.. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na 20 porcji.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.