Sposób przygotowania:
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonkąWykonanie kruszonki:
Kruszonka: Zimne masło, cukier i mąkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną grudki.
Kruszonkę wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.
Wykonanie ciasta:
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
Do pieczenia:
Do pieczenia: Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół.
Następnie układamy je na cieście skórką do dołu, oprószamy cynamonem według uznania i posypujemy kruszonką.
Do pieczenia:
Do pieczenia: Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczenie i podanie:
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone ciasto studzimy.. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na 20 porcji.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
biedroneczki
Babeczka35
Dokładnie tak :) Polecam takie ciasto :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec :)