Sposób przygotowania:
Jesienne ciasto kombinowane
Jabłka i gruszki umyłam, osuszyłam i obrałam. Jabłka pokroiłam na szóstki, usuwając przy tym gniazdo nasienne, gruszki dowolnie. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszałam z mielonymi orzechami. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Całe jajka utarłam na biało z cukrem, nie przerywając miksowania dolałam olej i maślankę. Dodałam przesianą mąkę z dodatkami i całość wymieszałam łyżką. Masę przełożyłam do tortownicy. Na wierzchu rozłożyłam owoce, posypałam mielonymi orzechami, cynamonem i trzcinowym cukrem. Piekłam 45 minut do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce kuchennej. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
zewa
edytaha
Ewuś, moje żarłoczki nasyciły się plackami ziemniaczanymi, więc kawałek jeszcze jest, już podsyłam :)
zewa
Oj dzięki, bo ja dziś ze słodkosci to na jednej krówce, hi,hi :)
edytaha
No to skromnie :)
zbysiowa
edytaha
Już się robi :)
monikaT83
edytaha
Nie ma sprawy, już posyłam :)