SUPERPRZEPIS

Cytrynowe drożdżówki z serem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Cytrynowe drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem z nutką cytryny są ulubione przez moich domowników. Pysznie smakują jako dodatek do porannej kawy.

Składniki:

Cytrynowe drożdżówki z serem

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Cytrynowe drożdżówki z serem

ETAP 1:

Cytrynowe drożdżówki z serem
Z drożdży, mleka, cukru i mąki przygotować rozczyn.

Pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

ETAP 2:

Cytrynowe drożdżówki z serem
Miskę z ciastem odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W drugim naczyniu żółtka zmiksować z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z solą, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i masę z żółtek, wyrobić ciasto.
Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. ( ciasto można wyrabiać robotem kuchennym z końcówką haka)

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Cytrynowe drożdżówki z serem
Przemielony ser połączyć z pozostałymi składnikami

Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przemielony ser, mleko, olej, budyń skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową delikatnie mieszając.

ETAP 4:

Cytrynowe drożdżówki z serem
Na przygotowane krążki z ciasta włożyć porcję sera.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Gdy krążki z ciasta podrosną na środku zrobić wgłębienie, brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym, włożyć porcję masy serowej.

ETAP 5:

Cytrynowe drożdżówki z serem
Z mąki, żółtka, masła i cukru przygotować kruszonkę.

Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, żółtko i skórkę z cytryny, posiekać. Następnie rozcierać palcami tak aby powstała kruszonka, posypać przygotowane drożdżówki.

ETAP 6:

Cytrynowe drożdżówki z serem

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. ( około 20-25 minut)


Tagi:

bułeczki