Sposób przygotowania:
Cytrynowe drożdżówki z seremETAP 1:
Pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
ETAP 2:
W drugim naczyniu żółtka zmiksować z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z solą, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i masę z żółtek, wyrobić ciasto.
Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. ( ciasto można wyrabiać robotem kuchennym z końcówką haka)
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przemielony ser, mleko, olej, budyń skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową delikatnie mieszając.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Gdy krążki z ciasta podrosną na środku zrobić wgłębienie, brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym, włożyć porcję masy serowej.
ETAP 5:
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, żółtko i skórkę z cytryny, posiekać. Następnie rozcierać palcami tak aby powstała kruszonka, posypać przygotowane drożdżówki.
ETAP 6:
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. ( około 20-25 minut)
SylaUla
pyszalka
cherry