akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Jesienny makaron z dynią, brukselką i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne jesienne danie, mnóstwo smaków, które wyśmienicie do siebie pasują. Polecam wypróbować!! :D

Jesienny makaron z dynią, brukselką i orzechami

Składniki:

Jesienny makaron z dynią, brukselką i orzechami

 

  • 150 g makaronu kokardki
  • 300 g dyni
  • 80 g orzechów laskowych
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 g brukselki
  • garść kukurydzy i zielonego groszku
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Jesienny makaron z dynią, brukselką i orzechami
Makaron oraz brukselkę ugotować al-dente, odcedzić. Dynię oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Przyprawić majerankiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut do miękkości.

Gdy dynia lekko przestygnie, obrać ją ze skórki. Śmietanę wylać na patelnie, dodać posiekaną natkę pietruszki, groszek, kukurydzę oraz odrobinę wody. Wymieszać, przyprawić i gotować kilka minut. Pod koniec dodać dynię, makaron, brukselkę, parmezan oraz posiekane orzechy włoskie. Dobrze wszystko wymieszać do połączenia składników.

Podawać na ciepło.

Smacznego!