jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jesienny makaron z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To typowo jesienne danie z moją ukochaną dynią, bez której kuchnia jesienią nie była by moją kuchnią:) Potrawa powstaje bardzo szybko i jest mega smaczna! Polecam!

Jesienny makaron z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienny makaron z dynią

 

  • Składniki na 3 -4 porcje:
  • ok 250-300 g makaronu wstążki z lubczykiem (można użyć dowolny),
  • 200 gram drobnych kiełbasek (najlepiej kornetki lub inne),
  • 150 gram pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 250 gram dyni (po obraniu),
  • olej do smażenia,’
  • tymianek do smaku,
  • pieprz, sól,
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • 150 ml smietanki30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały pęczek natki pietruszki,

 

Sposób przygotowania:

Jesienny makaron z dynią
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w plasterki. Rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. . Doprawiamy solą i pierzem i smażymy. Gdy grzyby stają się miękkie dodajemy pokrojone w plasterki kiełbaski. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Po dodaniu dyni danie smażymy jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie całość podlewamy śmietanką, dodajemy tymianek i przyprawy do smaku. Podgrzewamy by śmietanka zgęstniała. Między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego łyżkę posiekanej natki pietruszki, ser oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszamy. Danie porcjujemy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło!
Jesienny makaron z dynią
Pieczarki kroimy w plasterki i smażmy do miękkości
Jesienny makaron z dynią
Do gotowych grzybów dodajemy pokrojone kiełbaski
Jesienny makaron z dynią
Pod koniec smażenia wlewamy śmietankę, smażymy!
Jesienny makaron z dynią
Oddzielnie gotujemy makaron. Ugotowany łączymy z warzywami