SUPERPRZEPIS

Jesienny torcik czekoladowy.

  • 16
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Jesienny torcik czekoladowy. Więcej zdjęć (5)

Torcik czekoladowo- kokosowy z jesienną dekoracją upiekłam na swoje urodziny.

Składniki:

Jesienny torcik czekoladowy.

 

  • Ciasto: 2 jaja
  • 2 szklanki startych i rozparowanych jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki stopionego masła (lub oleju słonecznikowego)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • papier do pieczenia
  • pozostałe składniki:
  • 200 g masła orzechowo-czekoladowego
  • 200 g masła niesolonego
  • 2 paczki herbatników
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(400g)
  • 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka.
  • owoce suszone (rodzynki, morele i żurawina)
  • Orzechy mielone do posypania brzegów

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienny torcik czekoladowy.
Przygotowujemy suche składniki. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy jabłka. Mieszamy, po czym dodajemy suche składniki. po wymieszaniu dodajemy ostudzone stopione masło. Znowu delikatnie mieszamy i wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia foremką. Pieczemy ciasto w temp ok. 170 st. C około 40 minut. Po teście, gdy patyczek będzie suchy - wyjmujemy ciasto i chłodzimy. Przygotowujemy krem. Do miseczki wkładamy świeże masło oraz masło czekoladowo-orzechowe. Miksujemy je razem na puszystą gładką masę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy wiórki i podgrzewamy je mieszając przez około 10 minut. Studzimy masę. Ostudzone ciasto przekrawamy poziomo, przekładamy masa kokosową. Górę ciasta pokrywamy kremem na którym układamy herbatniki nasączone nalewką z czarnej porzeczki. Na herbatniki nakładamy kolejną warstwę kremu. Krem również nakładamy na boki ciasta. osypujemy je mielonymi orzechami. Czekoladę topimy z dodatkiem 1 łyżki mleka. Wlewamy ją do szprycy i dekorujemy tort. Układamy suszone owoce. Tort odstawiamy na kilka godzin, wtedy jest smaczniejszy.
Jesienny torcik czekoladowy.
Do miseczki wkładamy świeże masło oraz masło czekoladowo-orzechowe - miksujemy
Jesienny torcik czekoladowy.
Górę ciasta pokrywamy kremem na którym układamy herbatniki nasączone nalewką z czarnej porzeczki.
Jesienny torcik czekoladowy.
Czekoladę topimy z dodatkiem 1 łyżki mleka.
Jesienny torcik czekoladowy.
Tort odstawiamy na kilka godzin, wtedy jest smaczniejszy.