Sposób przygotowania:
Jesienny torcik czekoladowy.
Przygotowujemy suche składniki. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy jabłka. Mieszamy, po czym dodajemy suche składniki. po wymieszaniu dodajemy ostudzone stopione masło. Znowu delikatnie mieszamy i wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia foremką. Pieczemy ciasto w temp ok. 170 st. C około 40 minut. Po teście, gdy patyczek będzie suchy - wyjmujemy ciasto i chłodzimy. Przygotowujemy krem. Do miseczki wkładamy świeże masło oraz masło czekoladowo-orzechowe. Miksujemy je razem na puszystą gładką masę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy wiórki i podgrzewamy je mieszając przez około 10 minut. Studzimy masę. Ostudzone ciasto przekrawamy poziomo, przekładamy masa kokosową. Górę ciasta pokrywamy kremem na którym układamy herbatniki nasączone nalewką z czarnej porzeczki. Na herbatniki nakładamy kolejną warstwę kremu. Krem również nakładamy na boki ciasta. osypujemy je mielonymi orzechami. Czekoladę topimy z dodatkiem 1 łyżki mleka. Wlewamy ją do szprycy i dekorujemy tort. Układamy suszone owoce. Tort odstawiamy na kilka godzin, wtedy jest smaczniejszy.
Beatris
jaNina
Dziękuję za miłe słowa :)
edytaha
zbysiowa
zbysiowa
Teraz doczytałam, Janinko, wszystkiego najlepszego!!!!:)))
edytaha
Ojej, gapa jestem. Sto lat JaNinko :)))
dża
Triss
zewa
jaNina
Babciagramolka
Bernadetta
-Natka-
A torcik jest przecudny! Zapewne bardzo dobry i tak misternie przyozdobiony!
jaNina
marietta
Natala1210