iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tort z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto robi się szybko i łatwo, a wygląda bardzo ładnie.

Tort z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • Masa jabłkowa:
  • 3 szklanki musu z jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 5 dużych jabłek
  • 1 czerwona galaretka

Sposób przygotowania:

Tort z jabłkami
Ciasto: Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Ubite na sztywno białka delikatnie połączyć z żółtkami oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec z olejem. Ciasto wylać do okrągłej formy, piec około 35 min w temp. 180st, ciasto po upieczeniu i przestudzeniu przeciąć na dwa krążki, jeden ponownie umieścić w formie i wylać na nim gęstniejącą już masę jabłkową. Masa jabłkowa: Galaretkę pomarańczową rozpuścić z żelatyną w 1/2 szklanki gorącej wody, mus jabłkowy wymieszać z cukrem i zimną galaretkę dodać do musu. Na masie jabłkowej ułożyć drugi krążek ciasta, na wierzchu wylać gęstniejącą dowolną czerwoną galaretkę wymieszaną z pokrojonymi w duża kostkę jabłkami( jabłka bez obierania mają mieć ładną czerwoną skórkę). Torcik odstawić do zastygnięcia, przed podaniem można dodatkowo ozdobić.
Tort z jabłkami
Upieczony biszkopt przeciąć na dwa krążki
Tort z jabłkami
na wierzchu ciasta wylać galaretkę z owocami
Tort z jabłkami
po zastygnieciu można dodatkowo ciasto ozdobić