marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort anyżowy z jabłkami i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tortu

Tort anyżowy z jabłkami i śliwkami

Składniki:

Tort anyżowy z jabłkami i śliwkami

 

  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek rumu
  • 1 /2łyżeczki nasion anyżu
  • 60 dag jabłek
  • 20 dag suszonych śliwek sól

Sposób przygotowania:

Tort anyżowy z jabłkami i śliwkami
Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, roztopiony tłuszcz, szczyptę soli, sodę, anyż oraz mleko i rum. Wyrobić ciasto. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Śliwki wcześniej namoczone w wodzie najlepiej całą noc. Wypestkować, pokroić i dodać do ciasta razem z jabłkami.Okrągłą tortownicę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wlać do formy ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu około . Podawać na zimno. godzinę.
Aby ciasto było bardziej pulchne, można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zapraszam do przygotowania tortu. Smacznego