Sposób przygotowania:
Tort anyżowy z jabłkami i śliwkami
Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, roztopiony tłuszcz, szczyptę soli, sodę, anyż oraz mleko i rum. Wyrobić ciasto. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Śliwki wcześniej namoczone w wodzie najlepiej całą noc. Wypestkować, pokroić i dodać do ciasta razem z jabłkami.Okrągłą tortownicę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wlać do formy ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu około . Podawać na zimno. godzinę.
Aby ciasto było bardziej pulchne, można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zapraszam do przygotowania tortu. Smacznego
Aby ciasto było bardziej pulchne, można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zapraszam do przygotowania tortu. Smacznego