szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Jeże z mięsa mielonego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci. Klasyczne mielone podane w tej formie sprawi, że skusi się na nie niejeden niejadek.

Jeże z mięsa mielonego

Składniki:

Jeże z mięsa mielonego

 

  • 60 dag. mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku lub przyprawa do mięsa mielonego
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 1/2 szkl. łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Jeże z mięsa mielonego
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa cebulę, sól, pieprz i 1 łyżkę tartej bułki. Dobrze wymieszać i uformować z masy mięsnej kształt jeży.

Nos i oczka zrobić z ziela angielskiego, natomiast kolce wciskając słonecznik w mięsną masę. Jeżyki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wstawić na ok. 20-30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Po upieczeniu jeże można udekorować pomidorkami koktajlowymi.  

Tagi:

mięso danie