Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jeżyki z mięsa mielonego i ryżu basmati

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kuleczki mięsa obtoczone ryżem basmati wyglądają rewelacyjnie. Podczas gotowania na parze ryż podnosi się i wygląda jak szpileczki

Jeżyki z mięsa mielonego i ryżu basmati Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeżyki z mięsa mielonego i ryżu basmati

 

 

Sposób przygotowania:

Jeżyki z mięsa mielonego i ryżu basmati
Ryż basmati zamoczyć w zimnej wodzie na 1,5-2 godziny, następnie osączyć. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, ostudzić. Połączyć z mielonym mięsem, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w ryżu i układać na sitku do gotowania na parze. Gotować pod przykryciem około pół godziny. Podawać jako przekąska lub do obiadu z surówką i frytkami.
Jeżyki z mięsa mielonego i ryżu basmati
Ryż zamoczyć w zimnej wodzie na 1.5-2 godziny
Jeżyki z mięsa mielonego i ryżu basmati
Mięso z jajkiem i przyprawami dokładnie wymieszać
Jeżyki z mięsa mielonego i ryżu basmati
Formować kulki i obtaczać w osączonym z wody ryżu
Jeżyki z mięsa mielonego i ryżu basmati
Ułożyć na sitku i gotować na parze około pół godziny