beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Języki baranie na słonince

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Języki baranie na słonince

Składniki:

Języki baranie na słonince

 

Sposób przygotowania:

Języki baranie na słonince
Języki starannie oczyścić, wycinając gruczoły ślinowe mieszczące się po obu stronach u  nasady. Zalać wrzątkiem i  obgotować w  szybkowarze przez 5  minut, następnie przecedzić przez sitko, schłodzić pod zimną wodą i  zdjąć skórę. Do pustego szybkowaru włożyć języki, dodać warzywa pokrojone w  kostkę i  słoninę pokrojoną w  plasterki, po czym wlać 2  szklanki przegotowanej wody i  kostkę maggi. Do smaku dodać pieprz, sól, ziele angielskie. Po zamknięciu szybkowaru dusić przez ok. 50 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać
z  gotowanymi ziemniaczkami lub z  chlebem i  sosem chrzanowym.

Tagi:

jeżyki