Sposób przygotowania:
Jeżyki morelowe
Umyte morele włożyć do wrzątku, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Z 1 1/2 szklanki wody i 5 dag cukru ugotować syrop, przyprawić go skórką cytrynową oraz wanilią, po czym włożyć do niego morele i ugotować na pół miękko. Po ugotowaniu owoce osaczyć na sicie, a syrop odstawić. Z kromek chałki przy pomocy foremki do kruchych ciastek lub szklanki o zwilżonym brzegu wykroić krążki o średnicy trochę większej, niż średnica owoców. Krążki przypiec w piekarniku na jasnozłoty kolor, a następnie ułożyć na płaskim talerzu, skropić ciepłym syropem i zostawić do wystygnięcia. Na każdym krążku położyć połówkę moreli i skropić resztą syropu z dodatkiem soku cytrynowego. Migdały pokroić w podłużne paski powbijać je w morele. Śmietankę ubić z resztą cukru. Przy pomocy rękawa cukierniczego udekorować nią wolne miejsca między morelami. Całość schłodzić przed podaniem. Smacznego