Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Jicama w sałatce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jicama zwana w u nas niezbyt apetycznie jako kłębian kątowaty to warzywo uniwersalne, można je smażyć, gotować, piec i jeść na surowo.

Jicama w sałatce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jicama w sałatce

 

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę warzywa jicama
  • 1 i 1/3 szkl. zielonej papryki
  • 1 i 1/2 szkl. czerwonej papryki
  • pół cebuli słodkiej (może być zwykła) pokr. w kostkę
  • 1 i 1/2 szkl. ogórka pokr. w kostkę
  • 3 malutkie świeże papryczki jalapeño
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szkl. oliwy
  • po 1 łyżce soku cytrynowego i limonkowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki pokrojonej grubo kolendry lub natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jicama w sałatce
Jicamę obrać z cienkiej skórki, papryki oczyścić z nasion, cebulę obrać a z ogórka można usunąć nasiona i wszystko pokroić w niedużą kostkę. Papryczki jalapeño i obrany czosnek pokroić drobno ale nie za bardzo - włożyć do miski i dodać starte palcami oregano, oliwę i sok cytrynowy i limonkowy, sól i pieprz do smaku i na końcu pokrojoną grubo kolendrę i jeśli łodyżki kolendry nie są zbyt twarde to też można użyć i wszystko delikatnie wymieszać. Można schłodzić przed podaniem. UWAGA - na jednym zdjęciu widać pół szklanki oliwy - ma być 1/4 szklanki.
Jicama w sałatce
Jicama w całej okazałości zwana meksykańską rzepą lub ziemniakiem.
Jicama w sałatce
Jicama po obraniu, zachowuje chrupkość nawet po ugotowaniu, pieczeniu czy smażeniu.
Jicama w sałatce
Pokrojone warzywa należy wymieszać z oliwą i sokami cytr. i limonkowym.