Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkamiBiszkopt:
Białka udzielić do żółtek. w misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i kakao. Odłożyć na bok.
ETAP 2:
Do misy miksera przelać białka i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
ETAP 3:
Następnie dodać stevie i po jednym żółtku. Utrzeć dokładnie.
ETAP 4:
W dwóch partiach dodać sypkie składniki o delikatnie ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 10-12 minut. Zdjąć z blachy i przełożyć na czystą ściereczkę. Zrolować i zostawić do ostygnięcia.
Nadzienie:
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić dokładnie w ¼ szklanki wrzątku. Lekko przestudzić.
Do miski przelać jogurt i wymieszać ze stevią i ekstraktem waniliowym.
ETAP 6:
Następnie do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać i przelać do masy w misce i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
ETAP 7:
100 g a dokładnie 8 sztuk, umyć, osuszyć i odszypułkować. Do foremek na babeczki ( najlepiej silikonowych foremek) rozlać masę jogurtową i wcisnąć do każdej foremki po 2 truskawki. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
ETAP 8:
Pozostałe truskawki również umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do rondelka, dodać syrop trzcinowy i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 5-7 minut. Zdjąć z ognia i lekko zblendować. Dodać resztę żelatyny i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Wykonanie:
Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim mus truskawkowy.
ETAP 10:
Jogurtowe babeczki ostrożnie wyjąć z foremek i rozłożyć na musie wzdłuż dłuższego boku. Zrolować. Ostatni ruch czyli zrolowanie trzeba zrobić szybko i sprawnie ponieważ masa truskawkowa jest płynna i może oprowadzić do rozmięknięcia ciasta. Następnie szybko i ciasto owinąć roladę folia spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem pokroić ukośnie na plastry o grubości około 2 cm i wierzch udekorować plastrami truskawek.
Smacznego!