Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że są pieczone na jogurcie naturalnym długo zachowują świeżość. Idealne z masełkiem i tak jak ja lubię z rzeżuchą. Polecam upiec :)

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem

Składniki:

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem

Ciasto:

  • 40 dag mąki tortowej
  • 40 dag jogurtu naturalnego ( użyłam greckiego )
  • 1 łyżeczka soli
  • pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem

Wykonanie ciasta:

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem
Podane składniki dajemy do miski i zagniatamy ciasto.

Obie mąki przesiewamy z solą i sodą do miski, wlewamy olej, dajemy jogurt i szczypiorek, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

Formowanie bułek:

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem
Z ciasta na stolnicy formujemy osiem bułeczek.

Następnie ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest tak trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy tym się martwić. Z ciasta formujemy okrągłe bułki.

Pieczenie i podanie:

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem
Bułki pieczemy do zrumienienia, studzimy i podajemy.

Następnie bułeczki układamy na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy, pieczemy na suchej w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.
Gotowe podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 8 bułek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.