slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Jogurtowe ciasto na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto jogurtowe bez pieczenia. Spód ciasta zrobiony jest z cytrynowych herbatników z masłem a masa jogurtowa z galaretkami agrestowymi. Polecam

Jogurtowe ciasto na zimno

Składniki:

Jogurtowe ciasto na zimno

 

  • 120 g herbatników cytrynowych
  • 60 g masła
  • 800 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 3 galaretki agrestowe w proszku
  • oraz: blaszka 24x24cm

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto na zimno
Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki drobno kruszymy (na mąkę) i łączymy z masłem (robimy "mokry piasek"). Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wkładamy blaszkę do lodówki.

Masa: dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Jogurty przekładamy do miski i dolewamy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia się składników. Masę jogurtową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.