Sposób przygotowania:
Sernik jogurtowy z musem truskawkowym
SPÓD:
Ciastka pokruszyć do miski, dodać tarte orzechy włoskie i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 22 cm, wyłożyć ciastka, dobrze docisnąć.
MASA JOGURTOWA:
Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodawać po łyżce jogurtu greckiego dalej ubijać. Do 1/3 szklanki gorącej wody wsyp żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia, wlej do masy jogurtowej, zmiksuj.
Podziel masę na 2 części, do jednej dodaj roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzoną, dokładnie wymieszaj. Na ciastka wylej masę białą, odstaw do stężenia i wylej masę czekoladową.
MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki rozmrożone zmiksuj. Galaretkę rozmieszaj w gotowanej wodzie, ostudź , wymieszaj z truskawkami. Tężejący mus wyłóż na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Ciastka pokruszyć do miski, dodać tarte orzechy włoskie i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 22 cm, wyłożyć ciastka, dobrze docisnąć.
MASA JOGURTOWA:
Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodawać po łyżce jogurtu greckiego dalej ubijać. Do 1/3 szklanki gorącej wody wsyp żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia, wlej do masy jogurtowej, zmiksuj.
Podziel masę na 2 części, do jednej dodaj roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzoną, dokładnie wymieszaj. Na ciastka wylej masę białą, odstaw do stężenia i wylej masę czekoladową.
MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki rozmrożone zmiksuj. Galaretkę rozmieszaj w gotowanej wodzie, ostudź , wymieszaj z truskawkami. Tężejący mus wyłóż na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin.