Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 496]

Piernik z orzechami ziemnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik ten jest wyjątkowo pyszny. Do ciasta piernikowego dodałam puree z dyni, orzeszki ziemne oraz śliwki suszone. Przełożyłam ciasto domowej roboty dżemem z czarnej porzeczki. Całość polałam polewą czekoladową i ozdobiłam orzeszkami w karmelu.

Piernik z orzechami ziemnymi

Składniki:

Piernik z orzechami ziemnymi

na ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. miodu sztucznego płynnego
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 7 łyżek oleju
  • 3/4 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. orzeszków ziemnych drobno posiekanych
  • 10 dag śliwek kalifornijskich
  • 2 suszone figi
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • gotowa polewa czekoladowa
  • orzeszki ziemne w karmelu do dekoracji
  • orzeszki ziemne drobno posiekane do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernik z orzechami ziemnymi

Przygotowanie bakalii:

Piernik z orzechami ziemnymi
Orzeszki ziemne drobno krojone mieszamy z pokrojonymi śliwkami i figą

Śliwki kalifornijskie oraz figi drobno kroimy. Mieszamy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Przygotowanie ciasta:

Piernik z orzechami ziemnymi
Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy miód

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy powoli miód, śmietanę,olej, purre z dyni. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy stopniowo przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cynamonem.

Mieszkanie ciasta z bakaliami:

Piernik z orzechami ziemnymi
Do ciasta dodajemy pokrojone bakalie i delikatnie mieszamy

Gotowe ciasto mieszamy delikatnie za pomocą łyżki z posiekanymi bakaliami.

Pieczenie ciasta:

Piernik z orzechami ziemnymi
Ciasto po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy

Przygotowane ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170-180 stopni. Pieczemy ok. 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przełożenie ciasta:

Piernik z orzechami ziemnymi
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół

Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Przekładamy ciasto smarując je dżemem z czarnej porzeczki.

Etap końcowy:

Piernik z orzechami ziemnymi
Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy orzeszkami ziemnymi

Przełożone ciasto polewamy polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ozdabiamy ciasto orzeszkami. Pozostawiamy w chłodne miejsce do czasu aż polewa dobrze stężeje.