Sposób przygotowania:
Piernik z orzechami ziemnymiPrzygotowanie bakalii:
Śliwki kalifornijskie oraz figi drobno kroimy. Mieszamy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy powoli miód, śmietanę,olej, purre z dyni. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy stopniowo przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cynamonem.
Mieszkanie ciasta z bakaliami:
Gotowe ciasto mieszamy delikatnie za pomocą łyżki z posiekanymi bakaliami.
Pieczenie ciasta:
Przygotowane ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170-180 stopni. Pieczemy ok. 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przełożenie ciasta:
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Przekładamy ciasto smarując je dżemem z czarnej porzeczki.
Etap końcowy:
Przełożone ciasto polewamy polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ozdabiamy ciasto orzeszkami. Pozostawiamy w chłodne miejsce do czasu aż polewa dobrze stężeje.
mocsłodkości
Agnieszka Rec
Dziękuję :)Pozdrawiam serdecznie :)
ciasteczka
biedroneczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2