Sposób przygotowania:
Sernik dyniowy z czekoladową kruszonkąPrzygotowanie dyni:
Umytą dynię przekroić na pół. Usunąć miąższ z pestkami. Pokroić razem ze skórką na większe kawałki. Ułożyć je (skórką do spodu)na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i piec ok. 45 -50 min.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Za pomocą łyżki do lodów oddzielamy miąższ od skórki.
Za pomocą blendera miksujemy na gładko. Do sernika będzie nam potrzebne ok. 30 dag gotowego puree .
Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dokładnie na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub do zamrażalnika na 1/2 godziny.
Po schłodzeniu ścieramy na grubych oczkach tarki 1 część ciasta do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie sera:
Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do miski. Miksujemy na gładką masę kilka minut.
Przygotowanie kolejnych warstw:
Do tortownicy z kruszonką wykładamy masę serową. Na masę serową ścieramy na grubych oczkach tarki 2 część schłodzonego ciasta.
Pieczenie ciasta:
Przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.
Etap końcowy:
Gdy sernik jest zimny ostrożnie wyciągamy go z obręczy tortownicy.
mocsłodkości
biedroneczki
lukrowanepierniczki