Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jogurtowe ciasto z kiwi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto jogurtowe jest bardzo pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku. Kiwi do niego idealnie pasuje. Polecam upiec na podwieczorek. Smacznego życzę.

Jogurtowe ciasto z kiwi

Składniki:

Jogurtowe ciasto z kiwi

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml oleju
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pół szklanki kaszy manny
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto z kiwi
1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

3. Umyte i osuszone owoce obieramy i kroimy w dość grube plastry, następnie wciskamy je lekko w ciasto.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy w plastry i podajemy.

5. Smacznego życzę.

 

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.

Najlepiej, żeby kiwi było trochę twarde.

Tagi:

deser ciasto