Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto 3 bit z musem z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

3 bit w wersji klasycznej jest nieco słodkie. Do przełamania słodyczy w tym cieście użyłam musu z kiwi i galaretką . Ciasto jest mocno owocowe i lekkie .

Ciasto 3 bit z musem z kiwi

Składniki:

Ciasto 3 bit z musem z kiwi

na biszkopt :

na masę z kisielem :

  • 2 kisiele cytrynowe
  • 1 galaretka zielona
  • 10 dag masła

na mus z kiwi :

  • 1 koszyk kiwi
  • 2 galaretki zielone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru

na masę śmietanową :

  • 1/2 l śmietany 30 %
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe

dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 duża paczka herbatników
  • 2 galaretki zielone
  • 2-3 kiwi

Sposób przygotowania:

Ciasto 3 bit z musem z kiwi

Przygotowanie biszkoptu :

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucierając na małych obrotach miksera dodać powoli 1 łyżkę wody. Gotowe ciasto przelać do tradycyjnej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć z blaszki. Wystudzić.

Przygotowanie masy z kisielem :

Ciasto 3 bit z musem z kiwi
Ugotowany gorący kisiel zdjąć z ognia i rozpuścić w nim zieloną galaretkę w proszku

Zagotować 2,5 szkl. wody. W 1/2 szkl. zimnej wody rozmieszać kisiele. Wlać na gotującą się wodę. Ugotować kisiel mieszając. Gorący ściągnąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę zieloną. Gorący kisiel z rozpuszczoną galaretką zmiksować z masłem o temp. pokojowej,na gładką masę. Lekko przestudzić.

Przygotowanie masy śmietanowej :

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Bardzo mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie połączyć z lekko tężejącą galaretką

Przygotowanie musu z kiwi :

Kiwi obrać, opłukać. Zmiksować na mus blenderem. Przełożyć do rondelka,dodać cukier i gotować 2- 3 min. Następnie ściągnąć z ognia i rozpuścić w gorącym musie galaretki w proszku i żelatynę. Pozostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.

Etap końcowy :

Ciasto 3 bit z musem z kiwi
Na masie kisielowej ułożyć warstwę herbatników

W 2,5 szkl. gorącej wody rozpuścić galaretki. Pozostawić do lekkiego stężenia. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Sparzyć wrzącą wodą ok. 2-3 min. następnie odcedzić, osuszyć.
Na spód blaszki dajemy biszkopt +przestygnięta masa z kisielu +warstwa herbatników + masa kajmakowa równo rozprowadzona +warstwa herbatników + tężejący mus z kiwi + tężejąca masa śmietanowa + plasterki kiwi + tężejąca galaretka. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.