Sposób przygotowania:
Ciasto 3 bit z musem z kiwiPrzygotowanie biszkoptu :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucierając na małych obrotach miksera dodać powoli 1 łyżkę wody. Gotowe ciasto przelać do tradycyjnej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć z blaszki. Wystudzić.
Przygotowanie masy z kisielem :
Zagotować 2,5 szkl. wody. W 1/2 szkl. zimnej wody rozmieszać kisiele. Wlać na gotującą się wodę. Ugotować kisiel mieszając. Gorący ściągnąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę zieloną. Gorący kisiel z rozpuszczoną galaretką zmiksować z masłem o temp. pokojowej,na gładką masę. Lekko przestudzić.
Przygotowanie masy śmietanowej :
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Bardzo mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie połączyć z lekko tężejącą galaretką
Przygotowanie musu z kiwi :
Kiwi obrać, opłukać. Zmiksować na mus blenderem. Przełożyć do rondelka,dodać cukier i gotować 2- 3 min. Następnie ściągnąć z ognia i rozpuścić w gorącym musie galaretki w proszku i żelatynę. Pozostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.
Etap końcowy :
W 2,5 szkl. gorącej wody rozpuścić galaretki. Pozostawić do lekkiego stężenia. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Sparzyć wrzącą wodą ok. 2-3 min. następnie odcedzić, osuszyć.
Na spód blaszki dajemy biszkopt +przestygnięta masa z kisielu +warstwa herbatników + masa kajmakowa równo rozprowadzona +warstwa herbatników + tężejący mus z kiwi + tężejąca masa śmietanowa + plasterki kiwi + tężejąca galaretka. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.