Sposób przygotowania:
Jogurtowe ciasto z truskawkami
Formę do ciast na zimno smarujemy olejem za pomocą pędzelka. 1 galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy na spód formy, wykładamy połówki truskawek, zostawiamy do stężenia, drugą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody wraz z 2 łyżeczkami żelatyny, gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 10 kropli olejku śmietankowego, oraz całe opakowanie jogurtu greckiego, dokładnie łączymy składniki, wsypujemy pozostałe truskawki pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy i wylewamy masę do formy, układamy delicje częścią z owocami do góry, zamykamy formę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wyciągamy torcik, odwracamy formę i ustawiamy na okrągłym talerzu, delikatnie otwieramy górną pokrywkę, wpuszczamy powietrze i pozwalamy aby ciasto samo odkleiło się od formy.
marietta