p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Jogurtowe ciasto z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki jogurtowe ciasto, nawet dla tych co są na diecie

Jogurtowe ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jogurtowe ciasto z truskawkami

 

  • 400 g jogurt grecki,
  • 2 op. galaretki truskawkowe,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 250 g truskawek
  • 10 kropli olejku śmietankowego,
  • 1 op. delicji truskawkowych
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto z truskawkami
Formę do ciast na zimno smarujemy olejem za pomocą pędzelka. 1 galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy na spód formy, wykładamy połówki truskawek, zostawiamy do stężenia, drugą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody wraz z 2 łyżeczkami żelatyny, gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 10 kropli olejku śmietankowego, oraz całe opakowanie jogurtu greckiego, dokładnie łączymy składniki, wsypujemy pozostałe truskawki pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy i wylewamy masę do formy, układamy delicje częścią z owocami do góry, zamykamy formę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wyciągamy torcik, odwracamy formę i ustawiamy na okrągłym talerzu, delikatnie otwieramy górną pokrywkę, wpuszczamy powietrze i pozwalamy aby ciasto samo odkleiło się od formy.
Jogurtowe ciasto z truskawkami
wylać do formy ułożyć delicje częścią z owocami do góry, zamknąć i wstawić na godzinę do lodówki
Jogurtowe ciasto z truskawkami
Gdy przekroimy ciasto, widoczne są owoce pokrojone w kostkę