Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Jogurtowe racuszki z rabarbarem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Jogurtowe racuszki są świetną bazą do deserków – dodatek do nich jest dowolny i pasują tu wszystkie owoce, dzisiaj dodałam rabarbar – wyszły rewelacyjnie!

Jogurtowe racuszki z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe racuszki z rabarbarem

 

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru + do dekoracji
  • 15 dag rabarbaru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jogurtowe racuszki z rabarbarem
Do malaksera przelewamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia cukier waniliowy mąkę oraz cukier puder – wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Pokrojony rabarbar dodajemy do ciasta i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuszki na złoto z dwóch stron. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Jogurtowe racuszki z rabarbarem
Etap 1 do malaksera przekładamy składniki na ciasto i miksujemy
Jogurtowe racuszki z rabarbarem
Etap 2 do ciasta dodajemy pokrojony rabarbar
Jogurtowe racuszki z rabarbarem
Etap 3 na rozgrzany olej nakładamy niewielkie porcje ciasta
Jogurtowe racuszki z rabarbarem
Etap 4 smażymy racuszki an złoto z dwóch stron

Tagi:

jajko jajka