SUPERPRZEPIS

Racuchy gryczane z kawiorem.

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Racuchy gryczane z kawiorem. Więcej zdjęć (3)

Racuchy gryczane w wyjątkowym wydaniu - z kawiorem zatopionym w jogurcie lub śmietance.

Składniki:

Racuchy gryczane z kawiorem.

 

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml wody
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • olej roślinny do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml jogurtu lub śmietanki
  • mały słoiczek kawioru
  • koper do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Racuchy gryczane z kawiorem.
Mleko podgrzewamy lekko, dodajemy do niego pół szklanki mąki i rozkruszone drożdże oraz cukier.Mieszamy. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. Płatki zalewamy wodą. Gdy drożdże ruszą dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, płatki z wodą, jajo, sól i masło.Mieszamy ciasto dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno być w konsystencji gęstej śmietanki. Jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki lub dolewamy wody. Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju, układamy je na ręczniku papierowym by pozbyć się tłuszczu. Podajemy racuchy z kleksem jogurtu lub śmietanki (jeśli nie dbasz o kalorie) i kawioru udekorowane koperkiem.
Racuchy gryczane z kawiorem.
Ciasto z maki płatków gryczanych powinno być o konsystencji gęstej smietany.
Racuchy gryczane z kawiorem.
Racuchy smażymy na złoty kolor i odsączamy z tłuszczu na ręcznikach.

Tagi:

mak kawior