kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto śnieżny puch

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na ciasto Śnieżny puch na zimno. Pyszne i tanie ciasto, idealne na letnie upały. Polecam na deser.

Ciasto śnieżny puch Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śnieżny puch

 

  • 0,5 kg sera twarogowego
  • 2 łyżki z czubkiem cukru pudru
  • 8 płatków żelatyny + woda
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 śmietan - fix
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka

Na posypkę :

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki z czubkiem wiórków kokosowych

Ponadto :

  • tortownica o średnicy 16 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto śnieżny puch
Płatki żelatyny wkładamy do zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do miski wkładamy ser twarogowy i cukier puder, mieszamy. Do śmietanki wsypujemy śmietan - fix miksujemy na sztywno.

Żelatynę odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy do gorącego mleka, mieszamy do rozpuszczenia.

Do miski z masą serową dodajemy ubitą śmietankę i wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy.

Dolewamy letnią żelatynę i miksujemy do połączenia się składników.

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki do stężenia. 

Posypka: masło i cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe.

Gdy wiórki zmienią kolor przesypujemy na talerzyk. Letnią posypką dekorujemy stężone ciasto.
Ciasto Śnieżny puch
Do zimnej wody wkładamy płatki żelatyny.
Ciasto Śnieżny puch
Ser twarogowy i cukier mieszamy do połączenia.
Ciasto Śnieżny puch
Do masy serowej wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy ubitą śmietankę.
Ciasto Śnieżny puch
Masę przekładamy do tortownicy i posypujemy posypką.