Sposób przygotowania:
Migdałowe ciasto kruche z jabłkami, kremem i beząBeza:
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną (całość musi być sztywna i odrobinę miękka).
Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość formy, w której będzie robione ciasto. Następnie pianę bezową należy rozsmarować na papierze i i jej wierzch równomiernie posypać płatkami migdałowymi.
Bezę piec mniej więcej 60 minut w 140-150 stopniach. Upieczoną bezę najlepiej zostawić w piekarniku na całą noc.
Ciasto:
Wszystkie składniki wymienione do przygotowania ciasta należy umieścić w misce, a następnie szybko zagnieść. Z ciasta uformować spód w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Zimne ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 10-15 minut w 180 stopniach.
Jabłka:
Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie umieścić w rondelku lub w głębokiej patelni. Dodać cukier, sok z cytryny i przemieszać. Całość poddusić kilka minut, aż owoce będą miękkie i ciepłe równomiernie przełożyć na ostudzony spód.
Krem:
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Krem rozsmarować na jabłkach i przykryć bezą. Ciasto schłodzić w lodówce.
SylaUla