Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1256]

Migdałowe ciasto kruche z jabłkami, kremem i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą. Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem.

Migdałowe ciasto kruche z jabłkami, kremem i bezą

Składniki:

Migdałowe ciasto kruche z jabłkami, kremem i bezą

Forma o wymiarach 22 x 26 cm, ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g płatków migdałowych

Warstwa jabłkowa:

  • 500g jabłek (około 4 sztuki)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Warstwa mascarpone:

  • 100g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Beza:

Ponadto:

  • 20-30g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasto kruche z jabłkami, kremem i bezą

Beza:

Migdałowe ciasto kruche z jabłkami, kremem i bezą
Beza powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.

Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną (całość musi być sztywna i odrobinę miękka).

Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość formy, w której będzie robione ciasto. Następnie pianę bezową należy rozsmarować na papierze i i jej wierzch równomiernie posypać płatkami migdałowymi.

Bezę piec mniej więcej 60 minut w 140-150 stopniach. Upieczoną bezę najlepiej zostawić w piekarniku na całą noc.

Ciasto:

Migdałowe ciasto kruche z jabłkami, kremem i bezą
Podpieczony spód powinien być zarumieniony.

Wszystkie składniki wymienione do przygotowania ciasta należy umieścić w misce, a następnie szybko zagnieść. Z ciasta uformować spód w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Zimne ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec 10-15 minut w 180 stopniach.

Jabłka:

Migdałowe ciasto kruche z jabłkami, kremem i bezą
Jabłka dosłodzić luk zakwasić zgodnie z ich smakiem.

Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie umieścić w rondelku lub w głębokiej patelni. Dodać cukier, sok z cytryny i przemieszać. Całość poddusić kilka minut, aż owoce będą miękkie i ciepłe równomiernie przełożyć na ostudzony spód.

Krem:

Migdałowe ciasto kruche z jabłkami, kremem i bezą
Serek mascarpone należy dodawać stopniowo.

Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Krem rozsmarować na jabłkach i przykryć bezą. Ciasto schłodzić w lodówce.