slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Jogurtowiec z chia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na lekki jogurtowiec z borówkami amerykańskimi pod galaretką malinową z malinami. Spód ciasta zrobiłam z pokruszonych herbatników z dodatkiem rozpuszczonej margaryny. Jogurtowiec to świetne ciasto na ciepłe dni. Robi się je szybko i prosto.

Jogurtowiec z chia

Składniki:

Jogurtowiec z chia

 

  • spód: 100 g herbatników
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g margaryny
  • masa: 100 g borówek
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki chia
  • oraz: 100 g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • tortownica o śred. 16cm

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z chia
Galaretkę krystaliczną i żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody a malinową w 500 ml gorącej wody i obie odstawiamy do ostygnięcia.

Margarynę rozpuszczamy. Herbatniki rozkruszamy i łączymy z kakao, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i robimy tzw: "mokry piasek". Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wysypujemy ciastka.

Lekko dociskamy herbatniki do dna formy a następnie wkładamy spód do lodówki. Borówki oraz maliny myjemy i delikatnie osuszamy. Borówki wkładamy do kielicha blendera, dodajemy cukier oraz jogurt i blendujemy. Przelewamy masę jogurtową do miski i dolewamy tężejącą galaretkę-cały czas mieszamy.

Na koniec dodajemy chia i mieszamy. Gdy masa jogurtowa zacznie tężeć, przelewamy ją na ciasteczkowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka malinowa zacznie tężeć, układamy maliny na cieście i delikatnie polewamy galaretką.

Wkładamy jogurtowiec do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego.

Tagi:

deser