Sposób przygotowania:
Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem, wymieszać z mlekiem, wlać do drożdży. Dodać cukier, jajko, rozpuszczone masło i mąkę, wyrobić jednolite w kolorze ciasto.
Wyłożyć do foremki o wymiarach 22x9 cm (mierzone po dnie), wyrównać. Posypać całą porzeczką i kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 min.
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, ręką zagnieść kruszonkę.
Wyłożyć do foremki o wymiarach 22x9 cm (mierzone po dnie), wyrównać. Posypać całą porzeczką i kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 min.
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, ręką zagnieść kruszonkę.
gosiapiotrek23