dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zawsze robiąc ciasto drożdżowe z owocami miałam wrażenie że ich jest zbyt mało. Ostatnio wpadłam na pomysł żeby świeże, mielone owoce czarnej porzeczki dodać do gniecionego ciasta. Uzyskałam ciekawy, owocowy smak i śliczny, fioletowy kolor.

Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki

Składniki:

Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki

ciasto

kruszonka

  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 zaokrąglona łyżka miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem, wymieszać z mlekiem, wlać do drożdży. Dodać cukier, jajko, rozpuszczone masło i mąkę, wyrobić jednolite w kolorze ciasto.

Wyłożyć do foremki o wymiarach 22x9 cm (mierzone po dnie), wyrównać. Posypać całą porzeczką i kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 min.

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, ręką zagnieść kruszonkę.