SUPERPRZEPIS

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami

  • 6
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami

Polecam bardzo pyszne ciasto z sezonowymi pachnącymi owocami. Ciasto jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje. Polecam na podwieczorek. Smacznego.

Składniki:

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami

Ser:

  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml oleju
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • półtorej szklanki świeżego agrestu
  • pół szklanki świeżych borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami

Wykonanie sera:

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami
Z podanych składników wykonujemy masę serową.

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę.

Wykonanie ciasta:

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami
Z podanych składników wykonujemy ciasto jogurtowe.

Jajka wbijamy do miski, następnie wsypujemy oba cukry i miksujemy mikserem na bardzo puszystą masę, kolejno wlewamy olej i chwilkę miksujemy, następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

Do pieczenia:

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami
Ciasto, ser i owoce wykładamy do blaszki wyłozonej papierem.

Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.

Pieczenia i podanie:

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami
Ciasto upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.